divendres, 1 de novembre del 2013

LA CASTANYADA

Pel Facebook de la nostra companya Marta Barral arriben a la pàgina de "Coses que..." on ens expliquen d'on ve l'origen de la "Castanyada". Aquestes coses les hauríem de saber.





LA CASTANYADA


- Aquesta festa popular catalana, que se celebra per Tots Sants, Consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada. La beguda típica de la castanyada és el moscatell, com també és típic veure i comprar aquests productes a les parades de les castanyeres. 
 
- Històricament prové d'una antiga festa ritual funerària. Per Tots Sants els campaners havien de tocar a difunts tota la nit per tal que ningú no s'oblidés de resar per les ànimes del purgatori i pels fidels difunts. 
 
- A la mitjanit veïns i feligresos s'apropaven a l'església i compartien amb els campaners fruits secs, galetes, dolços i vi dolç. D'aquest origen se n'ha derivat La Castanyada, festa en la qual es consumeixen aquests dolços anomenats panellets i les castanyes cuites a la brasa amb carbó o al forn.

- A Occitània també se celebra la castanyada, però no pas associada al dia de Tots Sants, sinó com una celebració o festa de la tardor. O també el Halloween dels països anglosaxons, cada cop més globalitzada o el Magosto de les terres asturianes, lleoneses i gallecs o el Samhain, el cap d'any celta. 
 
- “Marrameu torra castanyes, a la voreta del foc. Ja n’hi peta una als morros, ja tenim Marrameu mort. Pica ben fort, ... pica ben fort. Que piques fusta, ... pica ben fort”.


FONT: COSES QUE... (Facebook)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada