dilluns, 6 de gener del 2014

STRAUSS CONTRA VERDI


En la secció "Encantats amb Ramon Gener" del "Versió RAC1" (3 de gener de 2014) escolto aquesta magnífica història. Potser que comencem pel final... La "Marxa Radetzky" tradicionalment conclou el "Concert d'Any Nou" a Viena. Aquest any s'ha encarregat de dirigir el concert el mestre Daniel Barenboim, tot i que això és lo de menys en aquesta història i, si volguessim podrien fer una altra article sobre Daniel Barenboim (també molt interessant).

Però avui anem a aprendre una mica d'història del segle XIX (ideal per l'alumnat de Secundària).

Escolteu. És la "Marxa Radetzky".




Però qui va ser Radetzky? Anem pas a pas...

Aquesta cançó us sonarà, no?




ABBA? Doncs sí... "Waterloo" d'ABBA. Perquè aquesta cançó parla precísament de la derrota al 1815 de l'exèrcit francès comandat per Napoleó contra l'exèrcit britànic, holandès i alemany. I va ser a prop de la localitat de Waterloo (Bèlgica). I que té a veure això amb la "Marxa Radetzky"? Després de la derrota de Napoleó començarà l'època de la Restauració, o sigui, que tot tornés a ser igual que abans del domini de Napoleó i pel pobles d'Europa va ser un anhel de llibertat i d'unificació.

ITÀLIA, 1842

Fem un salt en el temps de gairebé 30 anys. Itàlia està ocupada pels austríacs (l'Imperi Austro-Húngar). I justament en aquest any s'estrena a l'Scala de Milà aquesta òpera de Giuseppe Verdi...




És l'òpera "Nabucco". Aquesta òpera era un crit de llibertat, d'unificació i de lluita contra els austríacs. Fixeu-vos en els subtítols...

I qui estava entre el públic el dia de l'estrena? Doncs el General Radetzky!!! Radetzky era el General de les tropes austríaques destacades a Milà i va informar a Viena dels moviments del poble italià. Però Viena no li va fer gaire cas.

ITÀLIA, 1948

Sis anys després les supossicions de Radetzky es van complir. Van esclatar les revolucions burgeses i a Itàlia sobretot a Milà. El General Radetzky va resistir amb poques tropes fins que al final, el govern de Viena, es va adonar de la gravetat de les revoltes i va enviar reforços . A la "Batalla de Novara" Radetzky va aconseguir aturar la revolució dels italians, va baixar la bandera italiana del "Duomo" de Milà i va tornar a posar la bandera austro-húngara.

Finalment, Johann Strauss pare per commemorar la victòria militar de Radetzky sobre els italians va composar la famosa "marxa". 

Així que, és de supossar, que als italians no els faci gaire gràcia aquest final de festa del "Concert d'Any Nou" a Viena.

Podeu escoltar la secció sencera de Ramon Gener clicant AQUÍ.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada